Proiect: Școala Gimnazială Virgil Mazilescu
Titlul proiectului: Clubul micului pescar
Beneficiar: Centrul de Executie Bugetara Scoala Gimnaziala Virgil Mazilescu Corabia
Valoarea totală a proiectului: 247.507,17 lei
Valoarea finanțării nerambursabile: 247.507,17 lei
Proiect finanțat în cadrul POPAM 2014-2020
Obiectivele proiectului:
Obiectivul general al proiectului vizează conservarea identitatii locale si promovarea potentialului turistic al zonei pescaresti.
Cresterea atractivitatii si competitivitatii zonei, crearea premiselor pentru conservarea potentialului turistic si de agrement al zonei prin infiintarea unui club pentru elevi "Clubul micului pescar" (dotarea unui laborator de informatica, a unui laborator de stiinte si a unui atelier de creatie), care vizeaza organizarea unor activitati pentru valorificarea zonei pescaresti, a produselor specifice, promovarea si pastrarea traditiilor locale, protejarea mediului ambiant, sprijinirea revigorarii activitatilor privind pescuitul .
Obiectivele specifice ale proiectului
1. Promovarea si valorificarea potetialului turistic al zonei pescaresti Corabia;Protejarea mediului ambiant prin activitati de ecologizare, informare, observare si explorare a zonei pescaresti, reciclare selectiva;Cunoasterea riscurilor pescuitului ilegal sau excesiv si al braconajului; Folosirea responsabila a resurselor naturale pentru ca si generatiile viitoare sa poata beneficia de acestea
2. Sprijinirea revigorarii activitatilor privind pescuitul, cea mai veche activitate din localitatile situate pe malul Dunarii, prin activitati de initiere a tinerei generatii in „arta” pescuitului, desfasurate cu sprijinul pescarilor profesionisti si prin organizarea de partide de pescuit, concursuri de pescuit.si intreceri sportive.
3. Informarea elevilor cu privire la importanta economica, culturala, gastronomica si turistica a zonei pescaresti, observarea si explorarea acesteia (specii de pesti, plante, animale, biocenoza zonei), efectuarea de masuratori (calitatea mediului, purificarea apei, starea vremii) prin activitatile indoor si outdoor .
4. Promovarea si pastrarea traditiilor specifice zonei prin activitati gastronomice cu specific pescaresc (preparate din peste), prin activitati de creatie si de confectionare a unor decoratiuni din materiale naturale si materiale reciclabile prin tehnici traditionale (tesutul) si actuale (pirogravura, gravura, embosare, tehnica servetelului etc.)
5. Orientarea sistematica a elevilor pentru a preþui si proteja flora si fauna Dunarii si Deltei Dunarii in cadrul excursiei in aceasta zona; Cunoasterea asemanarilor si deosebirilor care exista intre aceste doua zone din punctul de vedere al speciilor de pesti, pasari, flora si fauna; Dezvoltarea si stimularea sentimentelor afective faþa de frumusetea zonelor pescaresti, a biosferei oferite de acestea;
6. Amenajarea si dotarea in cadrul "Clubului micului pescar" a unui laborator de informatica, un laborator de stiinte si un atelier de creatie cu echipamente, materiale si mijloace moderne pentru a contribui la atragerea unui numar cat mai mare de elevi si cadre didactice in activitatile propuse in cadrul proiectului si nu numai.
Rezultatele proiectului:
- laborator de informatica, un laborator de stiinte si un atelier de creatie cu echipamente, materiale si mijloace de invatamant moderne care vor permite accesul liber al elevilor la informatii privind speciile de pesti, flora si fauna de pe malul Dunarii si zona pescareasca Corabia. Aproximativ 500 de elevi vor beneficia de informatii, vor accesa platforme educationale, vor viziona filme documentare, vor observa direct sau indirect flora si fauna, vor face experimente prin activitatile indoor si outdoor propuse.
- Se vor realiza 200 flayere, 20 postere si 50 pliante pentru evenimentul de deschidere si promovare a proiectului. Vor fi imprimate 200 de tricouri, 100 de sepci si 100 de stegulete cu ajutorul presei termice. Vom ecologiza malul Dunarii, vom pune pancarte cu mesaje realizate de elevi in vederea constientizarii comunitatii locale de efectul negativ al poluarii, al braconajului, al pescuitului necontrolat. Vom atrage atentia asupra protejarii resurselor naturale prin parada costumelor din materiale reciclabile si concursul de machete din materiale reciclabile. Se vor achizitiona 2 banere pentru promovarea proiectului.
- Pentru promovarea si pastrarea traditiilor specifice zonei se vor realiza cateva meniuri din peste folosind achizitiile din proiect. Se vor confectiona diferite decoratiuni prin tehnici traditionale (tesut, cusut, impetit) si moderne (decupaj, tehnica servetelului, pirogravura, gravura, pictura pe diferite materiale), din materiale recilabilie si materiale naturale in cadrul atelierelor de creatie.
- Se vor organiza partide de pescuit, concursuri de pescuit, competitii si intreceri sportive la Faleza Dunarii pentru ridicarea calitatii vietii elevilor scolii, a familiilor lor, a locuitorilor orasului, dar si pentru promovarea turistica a zonei pescaresti Corabia.
- Se vor organiza activitati indoor si outdoor in care elevii vor putea afla informatii si vor observa, explora si descoperi zona: speciile de pesti, flora, familiile de pasari, diferite ecosisteme. Se va organiza o tabara de 5 zile in Delta Dunarii pentru observarea asemanarilor si deosebirilor dintre cele doua zone pescaresti, desfasurarea de activitati specifice pescarilor si pentru aflarea unor amanunte si detalii in ceea ce priveste "drumul scrumbiei".
- Se va realizara un album de fotografii, PPT uri cu imagini ale florei si faunei observate, cu habitatul natural din Lunca Dunarii si o revista a proiectului, in care se vor ilustra si descrie toate activitatile care s-au derulat in proiect, care a fost impactul acestora asupra elevilor dar si alte activitati propuse pentru continuarea proiectului